Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca
- 0,4 kg cukru
- 0,5 l spirytus 95%
- 0,5 l wódki 40%
- Owoce pokroić na cztery lub dwie części (zależnie od wielkości owocu) i pozbyć się nasion.
- Zalać owoce wódką i spirytusem i odstawić na 4 tygodnie. Dobrze jest potrząsać słojem co kilka dni.
- Po 4 tygodniach zlać nalew, a owoce zasypać cukrem.
- Gdy cukier się rozpuści należy połączyć otrzymany syrop z wcześniej uzyskanym nalewem.
- Odstawić nalewkę na 3 miesiące w chłodne miejsce
Nalewka smakuję świetnie, a przepis na nią znalazłem na forum ogrodniczym: wymarzonyogrod.pl
Nie za mało cukru? Te owoce sa bardzo kwaśne.Tyle dodałam do wiśni, ale może póżniej można dosłodzić .To mój pierwszy rok eksperymentów z nalewkami. Po przeglądzie wielu receptur , postanowiłam skorzystać z pańskiej , bo jest podobna do mojej z wisniami , tylko ten cukier mnie martwi.No i oczywiście jest prosta i przejrzysta.Pozdrawiam , Ewa.
OdpowiedzUsuńMoże być 0,4 lub trochę więcej zależy czy chce się mieć nalewkę słodką czy wytrawną. Ja robię właśnie w tych proporcjach i jest ok.
OdpowiedzUsuń